· Τύπος Μαθήματος |
Υ |
* |
ΥΚ |
ΕΚ |
ΕΕ |
· Επίπεδο μαθήματος
Μεταπτυχιακό
· Έτος Σπουδών
· Εξάμηνο Σπουδών
· Αριθμός Πιστωτικών Μονάδων
· Όνομα διδάσκοντος / διδασκόντων : Δρ. Γεώργιος Μαρής
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
· Περιγραφή:
Στο μάθημα αυτό θα εξετάσουμε πτυχές της λειτουργίας και της δραστηριότητας του κράτους που σχετίζονται με τη φορολογία και τις δαπάνες καθώς και την επίδραση που αυτές έχουν στην κατανομή των πόρων και την διανομή του εισοδήματος.
· Προαπαιτήσεις:
Η γνώση βασικών αρχών της μικροοικονομικής και διαφορικού λογισμού είναι απαραίτητες για την κατανόηση του μαθήματος
· Περιεχόμενο του μαθήματος (Syllabus):
1η Διάλεξη,
Τα εργαλεία της δημόσιας οικονομικής (Κεφάλαια 1-3)
2η Διάλεξη,
Δημόσια αγαθά (Κεφάλαιο 4)
3η Διάλεξη,
Πολιτική οικονομία (Κεφάλαιο 6)
4η Διάλεξη,
Κρατικές δαπάνες: Αναδιανομή εισοδήματος (Κεφάλαιο 11)
5η Διάλεξη,
Φορολογία και διανομή εισοδήματος (Κεφάλαιο 13)
6η Διάλεξη,
Φορολογία και αποτελεσματικότητα (Κεφάλαιο 14)
7η Διάλεξη,
Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία (Κεφάλαιο 15)
8η Διάλεξη,
Χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος (Κεφάλαιο 19)
9η Διάλεξη,
Η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Κεφάλαιο 21)
10η Διάλεξη,
Μέγεθος και εύρος δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα (Κεφάλαιο 22)
· Συνιστώμενη Βιβλιογραφία προς μελέτη:
Α) Εγχειρίδια του μαθήματος:
Harvey S. Rosen, Ted Gayer, Βασίλης Θ. Ράπανος, και Γεωργία Καπλανόγλου (2009) Δημόσια Οικονομική: Σύγχρονη Θεωρία και Ελληνική Πραγματικότητα, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα.
Β) Συμπληρωματική Βιβλιογραφία:
Stiglitz, J. E., (1992) Οικονομική του Δημόσιου Τομέα, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα.
Γεωργακόπουλος, Θ. (2012) Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική, Εκδόσεις Μπένος, Αθήνα.
Τάτσος, Ν. (2012) Θεωρία των Φόρων και Φορολογική Πολιτική, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα.
· Διδακτικές και Μαθησιακές Μέθοδοι:
H διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται με διαλέξεις. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων οι φοιτητές ενθαρρύνονται για ενεργή συμμετοχή προκειμένου το μάθημα να αποκτήσει διαδραστικό χαρακτήρα και να ενισχύσει την κατανόηση τους. Το μάθημα υποστηρίζεται επίσης από φροντιστήρια προκειμένου οι φοιτητές να εμβαθύνουν περαιτέρω στους στόχους του μαθήματος.
· Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης:
Ερευνητική εργασία 2000 λέξεων (20%): Οι φοιτητές αξιολογούνται για το επίπεδο της ερευνητικής προσπάθειας τους. Οι εργασίες τους θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι και την ημέρα των εξετάσεων.
Πρόοδος γραπτής εξέτασης του μαθήματος (30%): Οι φοιτητές αξιολογούνται στα αντικείμενα που διδάχθηκαν στις τρεις πρώτες διαλέξεις.
Τελική γραπτή εξέταση του μαθήματος (50%): Οι φοιτητές αξιολογούνται στα αντικείμενα που διδάχθηκαν στις τελευταίες επτά διαλέξεις.
· Γλώσσα Διδασκαλίας:
Ελληνική
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντικειμενικοί Στόχοι μαθήματος (επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα)1:
Μετά το πέρας των διαλέξεων οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αναλύουν βασικές πτυχές του δημόσιου τομέα, τον ρόλο του κράτους καθώς και τα διαθέσιμά μέσα και εργαλεία που έχει για την άσκηση δημοσιοοικονομικής και φορολογικής πολιτικές. Πιο συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε τα εργαλεία της δημόσιας οικονομικής, τα δημόσια αγαθά, την πολιτική οικονομία, τις κρατικές δαπάνες, την φορολογία και διανομή εισοδήματος, την φορολογία και αποτελεσματικότητα, την αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία, την χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος, την δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέγεθος και εύρος δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα.
1 Μαθησιακά αποτελέσματα: οι διατυπώσεις όλων αυτών που ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας και οι σχετικοί ορισμοί αφορούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες,·
Γνώσεις: το αποτέλεσμα της αφομοίωσης πληροφοριών μέσω της μάθησης. Οι γνώσεις είναι το σώμα θετικών στοιχείων, αρχών, θεωριών και πρακτικών που σχετίζεται με ένα πεδίο σπουδής ή εργασίας. Στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, οι γνώσεις χαρακτηρίζονται ως θεωρητικές ή/και αντικειμενικές,
Δεξιότητες: η ικανότητα εφαρμογής γνώσεων και αξιοποίησης τεχνογνωσίας για την εκπλήρωση εργασιών και την επίλυση προβλημάτων. Στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, οι δεξιότητες περιγράφονται ως νοητικές (χρήση λογικής, διαισθητικής και δημιουργικής σκέψης) και πρακτικές (αφορούν τη χειρωνακτική επιδεξιότητα και τη χρήση μεθόδων, υλικών, εργαλείων και οργάνων),·
Ικανότητες: η αποδεδειγμένη επάρκεια στη χρήση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσωπικών, κοινωνικών ή/και μεθοδολογικών δυνατοτήτων σε περιστάσεις εργασίας ή σπουδών και στην επαγγελματική ή/και προσωπική ανέλιξη. Στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, η περιγραφή ως προς τις «ικανότητες» αφορά την υπευθυνότητα και την αυτονομία.